11 januari 2008 Katholiek Nieuwsblad 



Opinie

Stop de massamoord in China!

http://www.katholieknieuwsblad.nl/show.php?art=kn2502c 

Volgens Canadese onderzoekers worden Falun Gong-aanhangers in China omgebracht om hun organen te kunnen roven. Zoals destijds in Auschwitz, verdwijnen hun lichamen in crematoria. Als deze schending van de mensenrechten niet voldoende reden is voor een boycot van de Olympische Spelen van 2008 in Peking, wat dan wel?

Wilbert Stuifbergen

Op 19 oktober 2007 schreef Katholiek Nieuwsblad over orgaantoerisme naar China. In dat artikel ontbreekt één essentieel punt: de crematoria. Waren het destijds onder anderen de joden, nu is het in China een onbekend aantal Falun Gong-aanhangers dat na – na in hun geval orgaanroof – in ovens verdwijnt. In 1999 telde Falun Gong in China nog 70 tot 100 miljoen beoefenaars. Door de censuur is het onmogelijk te bepalen hoeveel dit er nu nog zijn.

Voor nieuws over de ergste schendingen van mensenrechten moet je niet bij de Nederlandse pers zijn. Tot dusver is van drie Nederlandse kranten bekend dat hun correspondenten in China hier niet over kunnen berichten door de heftige censuur over Falun Gong. Amnesty International krijgt geen onderzoeksvisum van China en komt er dus niet in – en kan dus niks over de herhaling van Auschwitz melden. Persbureau Reuters meldde in 2001 echter al dat China de Falun Gong wil uitroeien.

De CIPFG, een internationale coalitie die de vervolging van Falung Gong in China onderzoekt, roept het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en regeringen daarom op de Olympische Spelen in China te stoppen. Leden van CIPFG zijn onder anderen sporters (onder wie winnaars van olympische medailles) en leden van het Engels Hogerhuis (Cox) en de Australische Senaat (Bartlet).

Een blinde
Omdat niemand weet hoeveel mensen er al door de schoorsteen verdwenen, is het stadium van stille diplomatie, zoals NOC*NSF en onze regering voorstaan, voorbij. Dat NOC*NSF voor de mensenrechten naar Amnesty wijst, is vragen aan een blinde of hij wat ziet. Van verschillende kanten wordt de orgaanroof op Falun Gong-aanhangers bevestigd. Er zijn vier onafhankelijke rapporten over verschenen, waarvan Bloederige Oogst van de Canadese juristen Kilgour en Matas het belangrijkst is. Het levert 33 bewijzen voor de roof, waaronder belastende opnames van telefoongesprekken. Hierin geven in heel China ziekenhuizen, chirurgen en zelfs rechtbanken (!) openlijk toe, dat ze specifiek Falun Gong-aanhangers als gedwongen orgaandonoren gebruiken. Edward McMillan-Scott, vice-president van het Europees Parlement, noemde dit genocide. Hij is een van de andere rapporteurs.

Naast de rapporten is er het getuigenis van Gao Zhisheng, advocaat van vele Falun Gong-aanhangers en lid van CIPFG. In een open brief in 2007 aan het Amerikaanse Congres noemt hij diverse malen “de acht jaar durende onderdrukking van Falun Gong verreweg de ernstigste humane ramp in China en daarbuiten”. Gao Zhisheng is na het verschijnen van de brief gearresteerd en verdwenen. Door de aanwijzingen dat ook Nederlandse ‘orgaantoeristen’ medeplichtig zijn (zie het artikel in KN), kunnen Nederlandse bestuurders als Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, dus niet langer naar anderen wijzen. Het Olympisch gehalte van de Spelen van Peking is gelijk aan dat van de Spelen van Berlijn in 1936. Ook hier boekverbrandingen, Arbeit Macht Frei is nu Re-education Through Labor (‘Heropvoeding door werk’) en er is een nieuwe Untermensch die vernietigd mag worden. Bovendien heeft China officiëel alle Falun Gong-beoefenaars uitgesloten van deelname aan de Spelen, zo verklaarde zegsman Li Zhanjun op 8 november j.l. Dit vloekt met artikel 5 van het Olympisch Manifest, dat elke discriminatie verbiedt. Zo ver ging Hitler niet eens: joden van buiten Duitsland mochten wél deelnemen.

Principes
De Spelen vormen de achilleshiel van China. Als het IOC China ècht dreigt met het stoppen van de Spelen, dan zou China wellicht veranderen om geen gezichtsverlies te lijden. Dan zou het IOC tonen dat het om de Olympische principes gaat, en niet om geld. Sport verwordt hoe langer hoe meer tot een industrietak met een miljoenenomzet. Hier is dè kans voor sportbestuurders als Terpstra en Geesink en de Olympische sporters een hart te tonen – gaat het om goud of om de menselijke waardigheid, zoals het Olympisch Manifest zegt?

Immers, in de crematoria en op de operatietafels is de menselijke waardigheid totaal afwezig. Men zou eens aan chirurg Van den Hoogenband, sportarts PSV en vader van zwemmer Pieter, moeten vragen of hij weet wat zijn collega’s doen. Vraag het hockeyster Fatima, amazone Anky of willekeurig welke andere Olympiër – en hun sponsors. En bovenal: vraag het onze toekomstige koning, Willem Alexander. Als hij nu al zijn belofte als IOC-lid niet houdt om “te vechten tegen elke vorm van discriminatie”, wat is dan straks zijn belofte van trouw aan de grondwet waard?

Tot slot: minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zei in maart 2007 dat we niet bang moeten zijn schendingen van mensenrechten overal ter wereld aan te kaarten. Daarom vraag ik alle betrokken om China nu luid tot de orde te roepen – over zeven maanden is het te laat. De Spelen zijn hèt instrument om China te stoppen. Roep nu, het is nog niet te laat, en toon dat wij de Tweede Wereldoorlog niet voor niks herdenken.

Wilbert Stuifbergen is lid van CIPFG-Nederland. Meer info: www.organharvestinvestigation.net, [email protected]